skip to Main Content

1

In 2015 wordt op kleinschalige wijze waterstof geproduceerd en bijgemengd aan de CV installatie, in de archiefruimte van installatiebedrijf Lukkes in Arum. Eind 2015 zijn de resultaten dusdanig bemoedigend dat er een apart bedrijf voor wordt opgericht, Tieluk Fuel Cell BV, dit voor de doorontwikkeling om te komen tot een markt klaar product.

2

Na het verkrijgen van een SNN subsidie wordt in 2016 een proefbord van 100 kW gemaakt voor het testen van verschillende onderdelen, hierbij wordt gebruikt van 4 stacks van elk 25 metalen platen. De productie van waterstof in deze stacks is te laag voor het goed kunnen draaien op een CV ketel van 100 kW.

3/4

Juli 2017 wordt op feestelijke wijze een proefinstallatie bij Zwembad Mounewetter gepresenteerd. Hier kunnen we doorgaan met testen en verbeteren van het proces van een 500 kW installatie.

5/6

In december 2017 mogen we bij een woningbouwcoöperatie een pilot installatie plaatsen op het dak van een appartementen complex, de totale installatie is 1200 kW waarvan we 500 kW op bijmenging met waterstof laten draaien. We hebben dan inmiddels afscheid genomen van de kleine stacks en een grotere stack  met meer productiecapaciteit ontwikkeld.

Hier blijkt dat het probleem met de extra vrijgekomen stackwarmte niet op te lossen is met de huidige transparante bublers.

7

Medio 2018 wordt de oplossing gevonden in een RVS bublers, hiermee krijgen we een constantere productie van waterstof en kunnen we de vrijkomende  warmte beter bewaken.

8

Daarnaast worden in 2018 aanpassingen gedaan aan de stack en hebben we geen zijdelingse in- en output meer. De in- en output zijn nu bovenop de stack geplaatst en zijn de metaalplaten los geplaatst in een gesloten kunststof bak.

9

Voor een betere werking van de vlamdover wordt een gasdroger in de installatie geplaatst.

10/11

De stacks geven op twee locaties tijdens de duurtesten toch nog problemen. We besluiten opnieuw te beginnen, wat leidt tot een geheel nieuwe stack.

12

De vorm van de stack is dan ook begin 2019 gewijzigd van rechthoekig naar cilindrisch, hierdoor hebben effecten van warmte verschil geen invloed meer en is er sprake van een storingsvrije productie. Daarnaast is er een verbeterslag gemaakt in de technische samenbouw wat heeft geleidt tot grotere efficiency en betere uitstraling.

De installatie van Tieluk Hydrogen is klaar voor de markt!

Contact

Tieluk B.V.
Archimedesweg 7
8912 AK Leeuwarden
tel: 058-2030360
info@tieluk.nl

Facebook

Back To Top