skip to Main Content

1

In 2015 wordt op kleinschalige wijze waterstof geproduceerd en bijgemengd aan de CV installatie, in de archiefruimte van installatiebedrijf Lukkes in Arum. Eind 2015 zijn de resultaten dusdanig bemoedigend dat er een apart bedrijf voor wordt opgericht, Tieluk Fuel Cell BV, dit voor de doorontwikkeling om te komen tot een markt klaar product.

2

Na het verkrijgen van een SNN subsidie wordt in 2016 een proefbord van 100 kW gemaakt voor het testen van verschillende onderdelen, hierbij wordt gebruikt van 4 stacks van elk 25 metalen platen. De productie van waterstof in deze stacks is te laag voor het goed kunnen draaien op een CV ketel van 100 kW.

3/4

Na het verkrijgen van een SNN subsidie wordt in 2016 een proefbord van 100 kW gemaakt voor het testen van verschillende onderdelen, hierbij wordt gebruikt van 4 stacks van elk 25 metalen platen. De productie van waterstof in deze stacks is te laag voor het goed kunnen draaien op een CV ketel van 100 kW.

5/6

In december 2017 mogen we bij een woningbouwcoöperatie een pilot installatie plaatsen op het dak van een appartementen complex, de totale installatie is 1200 kW waarvan we 500 kW op bijmenging met waterstof laten draaien. We hebben dan inmiddels afscheid genomen van de kleine stacks en een grotere stack  met meer plaatjes doorontwikkeld.

Hier blijkt dat het probleem met de extra vrijgekomen stackwarmte niet op te lossen is met de huidige bublers (door grote temperatuurstijgingen gaat de installatie regelmatig uit om af te koelen) De afdeling R&D moet aan de slag om hiervoor een oplossing te bedenken

7

Medio 2018 wordt de oplossing gevonden in een bubler van RVS, hiermee kunnen we de warmte beter bewaken en kan de installatie blijven draaien zonder afkoelingsperiodes.

8

Daarnaast worden in 2018 aanpassingen gedaan aan de stack en hebben we geen zijdelingse in- en output meer. Er was soms sprake van kleine lekkages bij de pakkingen door de hitte werking van de metalen plaatjes. De in- en output zijn nu bovenop de stack geplaatst en zitten de plaatjes nu los geplaatst in een gesloten kunststof bak.

9

Doordat er te veel vocht in het gas achterblijft, lijkt één van onze beveiligingen van het systeem, de vlamdover, te verstopt te raken na een x aantal draaiuren. Dit is opgelost in 2019 door het plaatsen van een gasdroger bij de installatie.

10/11

De installaties die sinds 2019 draaien in Groningen en Twello, hebben het probleem dat de stack, de kunststof bak hiervan, na een x aantal draaiuren soms toch enige vormen van lekkage vertonen, hoewel de externe leverancier zijn best doet dit op te lossen, hebben we zelf het idee dat door het elektrolyse proces in de bak en de daarbij vrijkomende warmte dit niet de weg is waarop we verder moeten gaan om tot een echt storingsvrij product te komen.

12

De vorm van de stack is dan ook begin 2019 gewijzigd van rechthoekig naar cilindrisch, hierdoor hebben effecten van warmte verschil geen invloed meer en is er sprake van een storingsvrije productie. Daarnaast is er een verbeterslag gemaakt in de technische samenbouw wat heeft geleidt tot grotere efficiency en betere uitstraling.

De installatie van Tieluk Hydrogen is klaar voor de markt!

Contact

Tieluk B.V.
Archimedesweg 7
8912 AK Leeuwarden
tel: 058-2030360
info@tieluk.nl

Facebook

Back To Top